ACN – BEGUR

El Festival Internacional de Cinema de Begur Costa Brava arribarà a la seva 8a edició com a aparador de la millor comèdia aquest octubre. El certamen, que se celebrarà de 7 al 12 d’octubre, s’amplia amb noves seccions i s’estén a les escoles, amb les que treballarà en un taller per elaborar un curtmetratge. També estrenarà una secció dedicada a les sèries i oferirà una jornada amb “mirada femenina” on es projectaran curtmetratges dirigits per dones. L’humor, com no podia ser d’una altra manera, serà l’encarregat d’obrir el festival amb la projecció de film britànic ’The Phantom of the Open’, de Craig Roberts, però tampoc hi faltaran altres destacats com ’The murder party’, ’Misfit. Eres o te haces’ o la catalana ’Escaperoom’.

Del 7 al 12 d’octubre Begur es vestirà de gala i es convertirà en epicentre del cinema de comèdia. El Festival Internacional de Cinema celebrarà la seva 8a edició que girarà entorn, com no podia ser d’una altra manera, de l’humor i on s’hi podran veure desenes de films i curtmetratges.

El festival d’enguany s’amplia, a més, col·laborant amb les escoles del municipi. Els alumnes participaran en un taller per fer un curtmetratge, que es presentarà a l’edició de l’any que ve. A més, obre noves seccions. Entre elles, una jornada dedicada a les dones. Serà el 9 d’octubre i comptarà amb la projecció de curtmetratges dirigits per dones. També s’hi presentarà el llibre ’Teresa Gimpera- Així és la vida’ de Toni Avall i on participarà la mateix Gimpera. A més, hi haurà un esmorzar col·loqui amb la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, Gimpera i la directora Carla Simón.

A més, el festival donarà protagonisme al municipi com a plató de cinema amb quatre sessions de continguts que s’han rodat a Begur. En el marc de la secció Mediterràniament, hi tindran cabuda per primera vegades les sèries i s’hi presentarà la peça original de Movistar Plus + ’Paraíso’, que es va gravar en part al municipi. I tres curtmetratges que també han convertit Begur en un plató: ’Gervasi l’últim pescador’, ’Begur Casablanca’ i ’La dona i els dies’.

D’altra banda, el certamen ha convocat un concurs de guions de curtmetratges de comèdia i homenatjarà grans figures del cinema. Entre elles, Carmen Machi i Carme Elías. Totes dues rebran guardons honorífics del certamen durant la jornada inaugural del 7 d’octubre.

El premi Internacional Empordà serà per a Fernando León de Aranoa i també s’homenatjarà Fernando Esteso, amb el premi d’Honor, i a José Luís López Vázquez, un habitual de la filmografia de Berlanga i un dels rostres de la comèdia espanyola.

A banda de les projeccions, el festival compta amb múltiples activitats paral·leles com exposicions, concerts, tallers i trobades.

La seva directora, Clara Dato, remarca que es tracta d’un festival “petit” fet gràcies a persones “voluntàries” en col·laboració amb professionals del cinema que va “consolidant continguts”. “És un festival viu i per nosaltres l’èxit és la qualitat i continuar creixent amb sessions especials”, afegeix Dato.

Del 7 al 12 d’octubre el Cinema Casino Espai Cultural i les places i carrers de Begur s’ompliran de cinema i somriures en el marc de la 8a edició del Festival Internacional de Cinema de Begur Costa Brava.

L’humor que caracteritza el festival estarà ben present des de la pel·lícula inaugural que enguany és el film britànic “The Phantom of the Open”, una comèdia dirigida per Craig Roberts i protagonitzada per l’oscaritzat Mark Rylance. El film, que es podrà veure subtitulat en català gràcies a la col·laboració de l’ICEC, narra la història d’un treballador de classe mitjana que, en veure perillar el seu estil de vida, s’apunta a un important torneig de golf amb la petita peculiaritat que mai no ha practicat aquest esport

Altres llargmetratges destacats de la programació són “The murder party”, òpera prima de Nicolas Pleskof, una entranyable cinta sobre investigació criminal el clau d’humor i “Misfit. Eres o te haces” la producció més taquillera de 2021 a l’Equador que retrata amb humor àcid les peripècies d’una adolescent que després de viure tota la vida als Estats Units ha d’adaptar-se a una nova vida i una nova escola al seu país d’origen. I pels amants de les trames familiar arriba des d’El Canadà “Au revoir le bonheur” de Ken Scott on veurem quatre germans es retroben a la casa de pagès de la seva infància després de la mort del seu pare. 

Les dones, protagonistes

Una de les novetats destacades de l’edició 2022 és la jornada dedicada al cinema dirigit per dones. Diumenge 9 al matí, sota el nom de “La mirada femenina”, es projectarà una antologia de curtmetratges dirigits per dones. Acte seguit hi haurà la presentació del llibre “Teresa Gimpera – Així és la vida” del periodista Toni Vall que comptarà amb la presència tant de l’autor com de la icònica actriu catalana. A totes dues activitats hi assistirà la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, que, a més, participarà en un dinar col·loqui per analitzar l’evolució i situació actual de les dones al cinema català i arreu del món.

Encara en clau femenina, el festival homenatjarà a dues grans i prolífiques intèrprets que ens han alegrat moltes jornades de cinema a la petita i a la gran pantalla. Carmen Machi i Carme Elías rebran els guardons honorífics del Festival Internacional de Cinema de Begur Costa Brava donant una rellevància especial a la jornada inaugural el dia 7 d’octubre.

La pròpia localitat de Begur també tindrà protagonisme a la pantalla de cinema ja que s’han programat fins a quatre sessions de continguts rodats a la vila. Dins la secció “Mediterràniament” es presentaran el dos primers capítols de la segona temporada de la sèrie original de Movistar Plus+ “Paraíso”, produïda amb la col·laboració amb The Mediapro Studio. Per altra banda, es projectaran fins a tres curtmetratges que han fet servir Begur com a plató de cinema: “Gervasi l’últim pescador” de Santi Lapeira, “Begur Casablanca” de Teresa Crespo i “La dona i els dies” de JR Armadàs Monclús.